Odgovor:
Pojasnilo:
Po kvadratni formuli to vemo
#x = (-b + - sqrt (b ^ 2 - 4ac)) / (2a) #
Tako bosta naši dve rešitvi
# x_1 = (-b + sqrt (b ^ 2 - 4ac)) / (2a) #
# x_2 = (-b - sqrt (b ^ 2 - 4ac)) / (2a) #
Zato bo vsota dala
# x_1 + x_2 = (-b + sqrt (b ^ 2 - 4ac)) / (2a) + (-b - sqrt (b ^ 2 - 4ac)) / (2a) #
# x_1 + x_2 = (-b - b + sqrt (b ^ 2 - 4ac) - sqrt (b ^ 2 - 4ac)) / (2a) #
# x_1 + x_2 = (-2b) / (2a) #
# x_1 + x_2 = -b / a #
Poskusimo nekaj preprostih primerov. V enačbi
# x_1 + x_2 = -5/1 = -5 #
To je isti rezultat, kot smo ga dobili, če smo jih ročno dodali.
Za drug primer lahko uporabimo
# x_1 + x_2 = +1 + (-1) = 0 #
Ni
# x_1 + x_2 = 0/1 = 0 #
Ta formula seveda ne bo delovala za nekvadratne enačbe (to pomeni, da mora obstajati izraz stopnje
Upajmo, da to pomaga!