Odgovor:
Pojasnilo:
Najprej uporabite lastnosti logaritmov za poenostavitev. Pripeljite eksponent na sprednjo stran in spomnite se, da je log količnika razlika dnevnikov, tako da, ko jo razpustim v preprosto logaritmično obliko, najdem derivate. Ko sem dobil prvo izpeljanko, potem spoznam
Kaj so prvi trije derivati (xcos (x) -sin (x)) / (x ^ 2)?
Odgovor je: y '' = (- x ^ 3cosx + 3x ^ 4sinx + 6xcosx-6sinx) / x ^ 4. Zato: y '= (((cosx + x * (- sinx) -cosx) x ^ 2- (xcosx-sinx) * 2x)) / x ^ 4 = = (- x ^ 3sinx-2x ^ 2cosx + 2xsinx) / x ^ 4 = = (- x ^ 2sinx-2xcosx + 2sinx) / x ^ 3 y '' = ((- 2xsinx-x ^ 2cosx-2cosx-2x (-sinx) + 2cosx) x ^ 3- ( -x ^ 2sinx-2xcosx + 2sinx) * 3x ^ 2) / x ^ 6 = = ((- x ^ 2cosx) x ^ 3 + 3x ^ 4sinx + 6x ^ 3cosx-6x ^ 2sinx) / x ^ 6 = = ( -x ^ 3cosx + 3x ^ 4sinx + 6xcosx-6sinx) / x ^ 4.
Kaj so prvi in drugi derivati f (x) = ln (x-2) / (x-2)?
F '(x) = -ln (x-2) / (x-2) ^ 2 in f' '(x) = (1-2ln (x-2)) / (x-2) ^ 3 To je quotien, zato tukaj uporabljamo pravilo količnika, da imamo prvo izpeljano to funkcijo. f '(x) = (1 / (x-2) * (x-2) - ln (x-2)) * 1 / (x-2) ^ 2 = -ln (x-2) / (x- 2) ^ 2. Ponovno to storimo, da bi imeli drugo izvedeno funkcijo. f '' (x) = (1 / (x-2) * (x-2) ^ 2 - ln (x-2) (2 (x-2))) * 1 / (x-2) ^ 4 = ((x-2) - 2ln (x-2) (x-2)) / (x-2) ^ 4 = (1-2 ln (x-2)) / (x-2) ^ 3
Kaj so prvi in drugi derivati g (x) = cosx ^ 2 + e ^ (lnx ^ 2) ln (x)?
G '(x) = -2xsin (x ^ 2) + 2xln (x) + x To je dokaj standarden problem v verigi in pravilih izdelka. Pravilo verige določa, da: d / dx f (g (x)) = f '(g (x)) * g' (x) Pravilo o izdelku navaja, da: d / dx f (x) * g (x) = f '(x) * g (x) + f (g) * g' (x) S kombinacijo teh dveh elementov lahko enostavno ugotovimo g '(x). Najprej pa upoštevajmo, da: g (x) = cosx ^ 2 + e ^ (lnx ^ 2) ln (x) = cosx ^ 2 + x ^ 2ln (x) (ker e ^ ln (x) = x). Zdaj se premaknemo na določanje derivata: g '(x) = -2xsin (x ^ 2) + 2xln (x) + (x ^ 2) / x = -2xsin (x ^ 2) + 2xln (x) + x