Kako rešujete 25 ^ (2x + 3) = 125 ^ (x-4)?

Kako rešujete 25 ^ (2x + 3) = 125 ^ (x-4)?
Anonim

Odgovor:

# x = -9 #

Pojasnilo:

Najprej morate imeti iste osnove. To pomeni, da moraš dobiti # x ^ (n_1) = x ^ (n_2) #. Po tem lahko eksponentne moči nastavite enako. Lahko poenostavite # 25 ^ (2x + 3) # v # 5 ^ (2 (2x + 3)) #. Če to poenostavite, dobite # 5 ^ (4x + 6) #. Z isto logiko # 125 ^ (x-4) #, jo lahko poenostavite # 5 ^ (3 (x-4)) # ali # 5 ^ (3x-12) #. Ker so baze enake, lahko nastavite # 4x + 6 # in # 3x-12 # enake. Če odštejemo #6# na drugi strani in tudi odštevanje # 3x #, dobiš # x = -9 #